DOM

Wawer, Warszawa

wawer_02_WEB_GGP

Modern classic

Projektowanie domu zaczęliśmy od zmierzenia się ze stanowczym wymaganiem inwestora o pozostawieniu wszystkich drzew i
krzewów na działce.

Działka położona jest w sosnowym lesie, z wjazdem od strony północnej. Zapewnia to doskonałe nasłonecznienie pomieszczeń domu, mimo gęstego zalesienia działki. Brak możliwości wycinki zdeterminował formę i układ funkcjonalny domu. Do wykorzystania pozostała centralna niezadrzewiona część działki i długa wąska przestrzeń między istniejącymi drzewami na zlokalizowanie garażu.

Uwzględniając estetyczne oczekiwania inwestora i miejsce, zabudowę ukształtowano z dwóch zwartych brył połączonych ze sobą łącznikiem. Zasadnicza bryła domu łączy się przeszkloną werandą z parterowym budynkiem, mieszczącym studio mieszkalne od ogrodu i cześć garażową dostępną od frontu. 

Projektowanie domu zaczęliśmy od zmierzenia się ze stanowczym wymaganiem inwestora o pozostawieniu wszystkich drzew i krzewów na działce.

Działka położona jest w sosnowym lesie, z wjazdem od strony północnej. Zapewnia to doskonałe nasłonecznienie pomieszczeń domu, mimo gęstego zalesienia działki. Brak możliwości wycinki zdeterminował formę i układ funkcjonalny domu. Do wykorzystania pozostała centralna niezadrzewiona część działki i długa wąska przestrzeń między istniejącymi drzewami na zlokalizowanie garażu.

Uwzględniając estetyczne oczekiwania inwestora i miejsce, zabudowę ukształtowano z dwóch zwartych brył połączonych ze sobą łącznikiem. Zasadnicza bryła domu łączy się przeszkloną werandą z parterowym budynkiem, mieszczącym studio mieszkalne od ogrodu i cześć garażową dostępną od frontu. 

Projektowanie domu zaczęliśmy od zmierzenia się ze stanowczym wymaganiem inwestora o pozostawieniu wszystkich drzew i krzewów na działce.

Działka położona jest w sosnowym lesie, z wjazdem od strony północnej. Zapewnia to doskonałe nasłonecznienie pomieszczeń domu, mimo gęstego zalesienia działki. Brak możliwości wycinki zdeterminował formę i układ funkcjonalny domu. Do wykorzystania pozostała centralna niezadrzewiona część działki i długa wąska przestrzeń między istniejącymi drzewami na zlokalizowanie garażu.

Uwzględniając estetyczne oczekiwania inwestora i miejsce, zabudowę ukształtowano z dwóch zwartych brył połączonych ze sobą łącznikiem. Zasadnicza bryła domu łączy się przeszkloną werandą z parterowym budynkiem, mieszczącym studio mieszkalne od ogrodu i cześć garażową dostępną od frontu. 

W elewacjach zastosowaliśmy duże pionowe okna wyposażone w okiennice, zapewniające w zależności od potrzeby naturalne światło lub cień we wnętrzach domu. Podkreślają one klasyczny charakter budynku i wzbogacają detal elewacji i nadają statycznej bryle zmienności.

Bryła garażu ze względu na rozmiary została zaprojektowana tak aby docelowo jej elewacja została porośnięta pnączami. Stanowi zieloną ścianę, prowadzącą do głównego wejścia na posesję do budynku domu oraz oddzielenie od zabudowy na sąsiednich działkach. Specjalnie dobrane gatunki pnączy mają, w zależności od pór roku zmieniać zabarwienie i stanowić ważny element estetyczny przedpola budynku. 

Wnętrze domu zaprojektowaliśmy jako otwarte przenikające się przestrzenie, które otrzymały klasyczny wystrój.

Zrealizowany dom przywołuje na myśl architekturę i krajobraz południa Francji.

wawer_03_WEB_GGP
wawer_04_WEB_GGP
wawer_cover3_WEB_GGP
  • Klient: Osoba prywatna
  • Realizacja: 2012 - 2013 r.
  • Powierzchnia: 386 m²
  • Klient: Osoba prywatna
  • Realizacja: 2015 r.
  • Powierzchnia: 123 m²
  • Konstrukcja: KBiI Konstrukcje Budowlane i Inżynierskie
  • Instalacje sanitarne: Biprojekt sp. z o.o.
  • Instalacje elektryczne: Eltrim Projekt sp. z o.o.
  • Konstrukcja: KBiI Konstrukcje Budowlane i Inżynierskie
  • Instalacje sanitarne: Biprojekt sp. z o.o.
  • Instalacje elektryczne: Eltrim Projekt sp. z o.o.
svg-image
svg-image

Copyright 2018 by GGP Architekci. ™