DOMY

Józefów

CAM_C_02_WEB_GGP

Las i Dom

Projekt osiedla oparty został na założeniu maksymalnego zachowania istniejącego na działce lasu oraz włączenia go do przestrzeni wspólnych, półprywatnych i prywatnych zespołu. Architektura budynków została zaprojektowana tak, by przestrzenie wnętrz domów i przestrzeń lasu przenikły się wzajemnie z maksymalnym zatarciem granic. W tym celu w centrum każdego z lokali mieszkalnych zaprojektowano przeszklone patio z roślinnością miejscową i kontynuacją ściółki leśnej otaczającego lasu. Tektonika brył została ukształtowana tak, by izolować wnętrze od sąsiednich budynków i ulicy. Otwarcia od frontu wyposażono w przesuwne żaluzje chroniące od światła, temperatury, wiatru i hałasu. Od strony lasu elewacje i patia są przeszklone i otwarte.

Układ komunikacyjny osiedla, jego forma i sposób funkcjonowania opiera się na wpleceniu w architekturę i urbanistykę otaczającego lasu i wykorzystania go do spowolnienia ruchu. Wzdłuż drogi zaprojektowano wysepki lasu z zachowanymi drzewami, jako nawiązanie do naturalnych leśnych dróg i ścieżek, nadające głównemu ciągowi komunikacyjnemu osiedla charakter deptaka, zamiast typowej ulicy. 

Uzupełniono ją uwolnionym przedpolem wszystkich budynków, poprzez rezygnację z płotów i oddanie tej przestrzeni do dyspozycji mieszkańców. Tu również las został zachowany tam, gdzie było to tylko możliwe. Poza utwardzonymi wejściami i wjazdami do budynków obszar ten porośnięty jest zachowaną zielenią. 

Podejście to pozwoliło na ukształtowanie trzech stref zabudowy. Pierwszej ogólnodostępnej w postaci ciągu pieszo jezdnego z leśnymi spowalniaczami o charakterze deptaka. Drugiej półprywatnej stanowiącej przestrzenie frontowe przed domami i trzeciej zupełnie prywatnej, tak że im głębiej wnikamy w strefę prywatną domu, ogrodu tym bardziej jesteśmy odizolowani od sąsiadów mając własną, intymną strefę.

PZT Jozefow copy
CAM_C_03_WEB_GGP
CAM_D_F00 – ogród góra
CAM_F_08_ost
  • Klient: Osoba prywatna
  • Projekt: 2018 r.
  • Powierzchnia: 2200 m²
  • Klient: Osoba prywatna
  • Realizacja: 2015 r.
  • Powierzchnia: 123 m²
  • Konstrukcja: KBiI Konstrukcje Budowlane i Inżynierskie
  • Instalacje sanitarne: Biprojekt sp. z o.o.
  • Instalacje elektryczne: Eltrim Projekt sp. z o.o.
  • Konstrukcja: KBiI Konstrukcje Budowlane i Inżynierskie
  • Instalacje sanitarne: Biprojekt sp. z o.o.
  • Instalacje elektryczne: Eltrim Projekt sp. z o.o.
svg-image
svg-image

Copyright 2018 by GGP Architekci. ™